Je bekijkt nu POLITIESTREPEN
Politielogo en strepen op auto.

POLITIESTREPEN

Door Albert Lammers

Ik had ooit een vriendin die werkte bij VUGA een wetenschappelijke uitgeverij in de Zeestraat te Den Haag, waar ik later ook voor de buurman Panorama Mesdag zou gaan werken. Handig natuurlijk als je vriend vormgever is, dan kan je de folders die je schrijft makkelijker omzetten naar een bruikbaar product.

OMSLAG
Na dit al geruime tijd te hebben gedaan moest ik maar eens langskomen voor wat anders dan een folder.

Tijdens de bespreking werd het duidelijk dat het dit keer ging om een omslag van een magazine voor de verkeerspolitie “Knooppunt” genaamd.

Ik ging aan de slag met de aangegeven punten voor een nieuw omslag voor de verkeerspolitie Knooppunt en kwam al snel op een strepen constructie die diagonaal door elkaar liepen met aan het eind een scherpe hoek om weer recht -verticaal of horizontaal- uit te komen. Dit was een sterk aanwezig ding voor op een omslag samen met de kop.

Zelf vond ik mijn uitwerking van het omslag niet helemaal geslaagd behalve de “knoop” en heb deze magazines uit mijn opgespaarde hardcopie bestanden gegooid. Ook de digitale bestanden zijn zo oud dat ik ze niet meer kan openen. De desbetreffende vriendin heb ik al decennia niet gezien. Dus zou u misschien kunnen denken dat dit verhaal compleet uit de duim gezogen is om interessant te zijn. Dat ligt voor de hand maar ik kan u verzekeren dat dit niet het geval is en zullen de hardcopies nog wel ergens in iemands archieven opgeslagen liggen.

GEJAT OF INSPIRATIE
In de periode dat deze strepen gebruikt werden voor het magazine, en ervoor natuurlijk, waren de strepen op de voertuigen van de politie er nog niet. Toen deze verschenen was er wel enige verbazing. Deze constructie was ongetwijfeld van mij “geleend”, of heeft voor knap wat inspiratie gezorgd. Dat er soms vormen en uitvindingen tegelijkertijd worden bedacht is algemeen bekend. De tijdgeest, mode, actualiteit kan daar soms toe leiden. Deze vorm was echter 1 a 2 jaar oud en was voor een magazine van de verkeerspolitie. Dan gaan er toch wat sirenes af.

WIE O WIE
Het is niet helemaal duidelijk wie deze versie van de strepen heeft gemaakt. Op het net is wel te vinden dat Aad Voermans van Aangenaam Ontwerp in Utrecht en Studio Dumbar iets met de strepen te maken kan hebben. Ik heb me ook niet druk gemaakt over de kwestie, een kleine jongen als ik zal niet ver komen. Wie de geestelijk vader van deze strepen is moet maar niet uitgevochten worden want voor je het weet zie je ze van dichtbij en tevens is dit ontwerp al zo oud dat verhaal maken geen zin meer heeft.

Wel hoop ik dat er iemand nog een versie heeft van mijn ontwerp met knoop, dan zal ik daar in deze blog nog op terug komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.